EN
Ramazan Tatlıları için İdeal Bıçak Seçimi ve Kullanımı

Ramazan Tatlıları için İdeal Bıçak Seçimi ve Kullanımı

Baklava, güllaç, revani, cezerye, künefe, helva, yaş pasta… Ramazan menüleri için tatlı seçenekleri neredeyse sınırsız! Peki, şerbetlisinden sütlüsüne tüm ramazan tatlılarını layıkıyla hazırlamak ve sunmak için hangi ortak gereçlere ihtiyacınız var? Elbette yüksek kaliteli ve kullanım amacına uygun tatlı bıçaklarına… Hadi, ramazan tatlıları için bıçak seçiminin inceliklerini Pirge ile keşfedin! 

Ramazan yemekleri özene bezene hazırlanıp sofraları donatırken, ramazan tatlıları bundan hiç geri kalır mı? Doğrusu ramazan ayının tadı, iftardan hemen sonra demli çaylar eşliğinde servis edilen tatlılarla daha bir güzel çıkıyor. Tabii bu konuda sunumun önemi de göz ardı edilemez. Tatlılarınızı dağılmadan, tadından ve görüntüsünden feragat etmeden servis etmek istiyorsanız, tatlılar için ideal bıçak seçimi ve kullanımına dair bilgilerinizi tazelemeniz ve yeni ipuçları edinmeniz çok faydalı olabilir. Pirge, konu farklı tatlara imza atmak olunca her zaman size yardıma hazır! Tatlılar için bıçak seçimine dair aradığınız tüm bilgiler, Pirge rehberliğinde bu yazıda sizi bekliyor!

1. Ramazan için Tatlı Hazırlığında Bıçak Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Ramazanın gülü güllaç, tatlıların şahı baklava ya da ev yapımı kekler ve pastalar…  Zamanla yarışılan ramazan ayında tatlı hazırlığını kolaylaştırıp hızlandıracak doğru bıçak seçimleriyle ağzınızın tadı hiç bozulmasın! Tatlılar için doğru bıçak seçimini belirleyen kriterler şöyle sıralanıyor: 

  • Tatlılar kolayca dağılabildiği için kesme esnasında doğru bıçak seçimi ve kesim ustalığı gerekiyor. Seçeceğiniz bıçağın yeterli keskinlikte olmasına dikkat etmelisiniz. Şerbetli yapısı ve zengin iç malzemesiyle baklava için ayrı, sert ve yapışkan yapıdaki cezeryeler için ayrı, kremalı ve yumuşak dokuya sahip pastalar için ayrı bıçak kullanılmalı. 
  • Seçtiğiniz tatlı bıçağı ergonomik açıdan sizinle uyumlu olmalı. Elinize oturan, güvenli kesim deneyimi sunan, sap yapısı kaliteli ve hafif malzemeden imal edilmiş bıçaklarla çok daha az efor harcayarak kesim yapabilirsiniz. 
  • Tatlı bıçaklarını malzeme yapılarına uygun şekilde temizlemelisiniz. Deterjanlı sular, bulaşık makinesinde yıkama ya da çok sert sünger kullanmak bıçaklarınızın yıpranmasına ve körelmesine neden olabilir.
  • Bıçak seçimi kadar bıçağın kondisyonunu koruyacak özeni göstermek de önem taşıyor. Bıçaklarınızı nem ve rutubetten korumalısınız. Tuz gibi korozyona neden olacak malzemelerle temasını önlemelisiniz. Ayrıca bıçaklarınızı düzenli aralıklarla bileyletmeniz de gerekiyor. Bunun için Pirge’nin profesyonel bileme hizmetinden yararlanabilirsiniz. 
  • Satın aldığınız bıçakların kaliteli markaların üretimi olmasına, satış sonrası desteklerinin yeterli olmasına dikkat göstermelisiniz. Bıçak alışverişinizi Pirge gibi profesyonel markalardan yana yapmak, harcadığınız parayı ve bıçaklarınızın uzun süreli verimini garantiye almak açısından önem taşıyor.

2. Kusursuz Tatlı Kesimi Nasıl Yapılır?

Kusursuz tatlılar hazırlamanın yolu kusursuz tatlı kesiminden geçiyor. Bunun için de her tatlı için özel olarak dizayn edilmiş tatlı bıçaklarından en uygununu seçmek gerekiyor. Örneğin; yaş pasta gibi kolay dağılan yumuşaklıkta olan tatlıları dalgalı diş tasarımıyla kolay dilimleme olanağı sunan pasta bıçağı ile kesmek gerekiyor. Yine iç malzemeyle ağırlaşmış kat kat dokusu ve şerbetli yapısıyla baklava da dağılmadan servis edilmeli. Bunun için de eğimli dizaynı ve keskin uç yapısıyla kesim işleminin narin şekilde ve tek seferde yapılmasına olanak sunan baklava bıçağı tercih edilmeli. 

3. Bıçaklarla Tatlı Sunum Sanatı

Tatlı sunum sanatı denince öne çıkan en önemli nokta, tatlıların formlarını bozmadan göze en hoş gelecek biçimde servis edilmesi. Pasta bıçağı, dilimleme bıçağı, baklava bıçağı gibi bıçak modellerini hem kesim hem de sunumda kullanabilirsiniz. Pasta sunumu sanatı konusunda bir seviye ileri çıkmak istiyorsanız dekor bıçağı da sizin için gerekli bir ekipman. Dekor bıçakları, detaylı çalışmaya imkan veren kıvrık ve keskin uç tasarımlarıyla meyve ve çikolata gibi malzemelere şekil verebilmeyi sağlıyor. Buna ek olarak pasta servis bıçağı da tatlı sunumunu sanata dönüştürenlerin vazgeçilmezler arasında yer alıyor. 

4. Ramazan Tatlılarında Kesim Teknikleri Nelerdir?

Ramazan tatlıları şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar ve yaş pastalar gibi farklı malzeme içeriğine ve farklı yapılara sahip. Tatlıların dağılarak hem görselliklerini hem de tatlarını yitirmemeleri için her çeşide en uygun bıçakları seçmeli ve en doğru kesim tekniklerini uygulamalısınız. 

4.1. Baklava için Kesim Teknikleri

Dolu iç malzemesi, üst tarafındaki kıtır dokusu ve şerbetle ağırlaşan alt kısmı düşünüldüğünde baklavanın ne kadar hassas bir tatlı olduğu anlaşılıyor. Bu iş için özel tasarlanan baklava bıçakları ile ev yapımı baklavanızı düz, yıldız, balıksırtı ya da dikdörtgen formunda kesebilirsiniz. Baklava bıçağını fazla bastırmamalısınız. Kesim sırasında baklava bıçağının keskin uç bölümünü kullanmalısınız. Kesime başladıktan sonra bıçağı kaldırmamalı, kesimi tek seferde tamamlamalısınız.

4.2. Güllaç için Kesim Teknikleri

Süte bandırıldığı için ağırlaşan yapısı ve tepsi böreğine benzeyen geniş yüzeyi nedeniyle güllaç kesiminin en doğru yolu dişli dilimleme bıçağı kullanmaktan geçiyor. Dişli dilimleme bıçağı ile geniş kareler halinde keseceğiniz güllacı servis etmek için creme spatula bıçak modellerini tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde pasta servis bıçağı da güllacın yapısına uyum gösterip kolay bir kesim yapmayı sağlıyor. 

4.3. Revani için Kesim Teknikleri

Revani, kek kıvamında ama şerbetle ağırlaşmış bir tatlı olduğu için kesiminde hafif malzemeden üretilmiş, ergonomik açıdan da kolay kullanım imkanı sunan bir tatlı bıçağı kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. Revani genellikle börek tepsilerinde pişiriliyor ve dikdörtgen, yıldız ya da kare dilimler halinde kesiliyor. Baklava bıçağı, temelde şerbetli tatlıların kesimi için tasarlandığından revani için de uygun bir seçim. Baklava bıçağını fazla güç uygulamadan kesime başlamalı ve kesimi tek seferde bitirmelisiniz.

4.4. Pandispanya için Kesim Teknikleri

Pandispanya, keklerin ve yaş pastaların yapım hazırlığında ana malzeme görevini üstleniyor. Pandispanyayı özel olarak tasarlanmış pandispanya bıçağı kullanarak kestiğinizde istediğiniz kusursuz daire formuna ve üst zeminde hatasız bir düz yapıya kavuşabilirsiniz. Ortasında misina bulunan pandispanya bıçağı çeşitleri, keskin yapısıyla keklerin tam ortadan kesilebilmesini sağlıyor. Misina aşağı yukarı indirilerek keki istediğiniz kalınlıkta kesmenize imkan sunuyor. Bunun dışında kesme hizarı denilen, tırtıklı bir yapıya sahip bıçaklar da pandispanya kesiminde tercih edilebiliyor. 

4.5. Yaş Pasta için Kesim Teknikleri

Binbir emekle hazırlanan yaş pastanızı kesim esnasında bozmak istemiyorsanız bu işe özel tasarlanmış pasta bıçağı kullanmak en iyi tercih. Pastalar genellikle üçgen şeklinde ve kişi sayısına göre dilimleniyor. Pastayı dağıtmadan, süslemelerine zarar vermeden kesmenize yarayan pasta bıçakları keskin ve dalgalı diş tasarımına sahip oluyor. Geniş uç tasarımı ise kremaları pastaya yaymaya yarıyor. Buna ek olarak ince ve uzun bir yapıya sahip olan pasta kılıcı modellerini kullanarak da pasta kesimini görsel bir şölene dönüştürebilirsiniz. 

4.6. Cezerye için Kesim Teknikleri

İftar sonrası tatlı için daha hafif bir seçenek arıyorsanız, ana malzemesi havuç olan cezerye tam size göre. Cezeryeleri cezerye bıçağıyla keserek servise hazır hale getirebilirsiniz. Cezerye bıçakları aynı zamanda jambon bıçağı olarak da biliniyor. Cezerye genellikle bir parmak kalınlığında dikdörtgen dilimler olarak kesiliyor. Cezerye bıçağının uzun gövde kısmı, cezeryelere baskı uygulamadığı için formu bozmadan tek seferde kesme imkanı veriyor. 

 

Ramazan tatlılarıyla lezzetlenen sofralarınıza Pirge’nin bıçak koleksiyonundan yeni parçalar eklemeyi unutmayın. Çok daha hızlı ve zahmetsizce hazırlayacağınız tatlılar için ihtiyacınıza en uygun Pirge bıçaklarını belirleyin ve hemen şimdi sipariş verin!