Pirge 145 Yaşında!
1877 - 93 Harbi zamanında Balkanlar’dan Anadolu’ya göç eden Türkler arasında bir genç, Mehmet.
1879 – Mehmet, Bursa Ulucami civarında, dönemin zanaat ve ticaret merkezi, hanlar bölgesindeki Okçular Çarşısı’nda Yahya Usta’nın yanında bir çırak olarak çalışmaya, çakı ve tarım aletleri üretmeye başlar.
1895 – Yahya Usta vefat edince, 3 kızının yanında tek oğlu gibi gördüğü Mehmet’e mesleği, ustalığı, ticari ahlakı ve temiz üretimi miras bırakıyor. Mehmet de ustasından gördüklerini ileriye taşımak için işleri devralıyor. Artık o da bir “Usta”dır…
1920 – Uzun yıllar boyunca bıçak ve tarım aletleri üreten Mehmet Usta; tıpkı Yahya Usta’nın kendine öğrettiği gibi bu zanaatı gençlere de öğretir ve nice bıçak ustası yetiştirir. Birlikte çalıştıkları çıraklara ilk sözleri, “işimizi dürüst yapalım, temiz yapalım” olur.
1934 – Mehmet Usta, soyadı kanunu ile “Usta yetiştiren” anlamına gelen Pirge soyadını alır.
1940 – Mehmet Pirge’nin ardından en küçük oğlu İsmail Pirge ustalığı devralır. Bıçak sanatı babadan oğula geçmeye başlar.
1952 – 2. Kuşak olan İsmail Pirge, imalat hacmini büyütür. Gelen taleplere yetişmek amacıyla dışarıdaki ustalara iş verirken bir yandan ticareti de büyütür.
1960 – İsmail Pirge’nin büyük oğlu Feyzi Pirge, 3. Kuşak temsilcisi olarak bıçakçılığa başlar.
1970 – Pirge; Mısır ve Irak ile ilk ihracatını gerçekleştirir.
1984 – Feyzi Pirge’nin kardeşi İhsan Pirge’nin genç yaşta vefatıyla, kardeşinin alanı olan otel işletmeciliğine dönmek zorunda kalması onu bıçakçılıktan bir süreliğine koparır.
1984 – Feyzi Pirge, bu süreçte 4. Kuşak temsilcisi olacak oğlu Mehmet Pirge’ye işleri çok genç yaşta devreder. Mehmet Pirge ailenin tek oğludur ve dedesi ile çalışmak onu çok hızlı pişirir.
1992 – Dedesiyle birlikte çalışıp, hızla gelişmiş olan ve işlerin başına geçen Mehmet Pirge, hayallerini gerçekleştirmeye; sektöre teknolojik yenilikler katmaya başlar. İlk Pirge mağazası açılır.
1993 – Türkiye’nin ilk bıçak taşlama ve polisaj makinesini ithal ederek tarihi Bursa bıçakçılığı için yeni bir dönemi başlatır. Bu teknolojik yenilik ile bıçakçılık, makineleşmeye yönelerek yüksek adetli üretim ve fiyat rekabeti ön plana çıkar, modern yapının temeli oluşur.
1995 – Mehmet Pirge makine üretimi ile yapılan bıçakları artık Avrupa’ya ihraç etmek üzere, seferlere başlar. Trenlerle Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa’yı gezer ve pazarlar araştırır.
1996 – Üretim süreçlerine robot entegre edilir; ilk zımpara ünitesi ile üretim başlar.
1997 – Mehmet Pirge, Yeşilyayla Kesici Aletler Madeni Eşya ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti., Bursa Ticaret Sanayi Odasına tescil ettirir.
1998 – Market zincirlerinde konumlanma ve ilk satış gerçekleştirir; Pirge artık Metro Market’tedir.
2001 – Türkiye’de ilk HACCP kurallarına uygun renkli sap üretimini gerçekleştirir. Gelişen turizm ile işlerini de farklı bir boyuta taşır, “Profesyonel Bıçak” kavramını Türkiye’ye getirir.
2003- Türkiye’de en fazla patent, en fazla faydalı model, en fazla tasarım tescili alan bıçakçı olur.
2006- Pirge yeni yerine taşınır. 2500 m² ilk bir binada üretim yapmaya başlar. O dönem için büyük bir atılım olan bu yer değişikliği sanayileşme adımlarını hızlandırır.
2009 – Pirge ailesinin 5. kuşak temsilcileri işlere dahil olmaya başlar. Mehmet Bey’in liderliğinde Pirge’yi ileriye taşıyacak modernleşme süreçleri için çalışmalar başlar.
2009 –Türkiye’nin ilk CNC Taşlama Makinesi kullanılarak üretilen bıçaklar, Bursa’da bıçakçılığın yeni çağını başlatır. Artık 0,01 mm hassasiyette taşlama yapılarak, bıçaklar üstün keskinlik sağlanabilmektedir.
2010 - Türkiye’de ilk CNC Diş Açma Makinesi kullanılarak seri üretimin temellerine bir yenilik daha katılır. Ekmek gibi kabuklu ürünlerin kesilmelerini kolaylaştırır ve dilimleme makineleri için bıçakların üretimi seri hale gelir.
2012 – Bursa bıçakçılığının köklü öncüsü Pirge, ev eşyalarının prestijli fuarı Ambiente Frankfurt Fuarına ilk defa katılarak Bursa bıçağını tüm dünya ülkelerine tanıtır. Fuarın etkisi çok çarpıcı olur, hem tüm Ortadoğu coğrafyası hem de doğu Avrupa ülkeleri Pirge’ye ilgi göstermeye başlar. İhracat hızla gelişir.
2014 - Global şirket olma düşünceleri ile Almanya Solingen’de ilk şirkete ortak olunur. Daha sonra başırısızlıkla sonuçlanacak girişimde, şirket ortaklığından ayrılmak zorunda bırakılır.
2015 - Pirge, gelişen üretim kapasitesi ile 4000 m² lik bir fabrika daha ekler ve bugün üretiminin olduğu Kestel bölgesine yeni bir üretim açar.
2016 - Türkiye’deki ilk robotlu taşlama ve sap işleme makineleri gelir. İnsan gücünün daha katma değerli kullanılması için yapılan bu yatırımlar bıçakçılıkta yeni bir fazın başlamasını sağlar. Robotların çıktıları ile bıçak ustalarının sayılarında artışlar başlar. Çünkü insan artık daha değerlidir.
2018 - Çevreye daha duyarlı üretim için yatırımlar arttırılır. Yeni sıvı arıtma sistemleri ile taşlama sıvıları daha verimli şekilde geri kazanılır. Üretim verimliliği arttırılır ve geri dönüşüm hızlanır. Üretim kapasiteleri artar.
2020 - Pirge birden fazla adreste yürüttüğü operasyonlarını tek bir çatı altında, 12 bin m²’lik fabrikasında toplar ve yeni bir sanayileşme fazına geçer. Burada çelik stoklarından, lazer kesime, ısıl işlemden, paketlemeye kadar tüm süreçleri tek çatı altında yönetebilme avantajı elde eder.
2022- Etkin lojistik süreçleri için son teknoloji ürünü olan AS-RS çalışmalarına başlanır.
2023 - Pirge yönetimi profesyonelleşir ve kurum kültürü çalışmaları yazılı dokümanlar haline getirilmeye başlar. Dokunduğu her insanda, bıçağın anlamını hissettiren, önemli bir marka yolculuğundadır.
2024 – Keskinlik, paslanmazlık ve iyi tasarımın adresi Pirge; 12.000 m² fabrika, yılda 5 milyon üretim kapasitesi, 250 aile üyesiyle beraber 145 yaşında.