Yıllardır evde konserve yapımına hakim bir ev hanımı ya da bu işe ilk kez girişecek amatör bir mutfak müdavimi olabilirsiniz. Her halükarda, elinizde konservelik sebzelerinizi rahatlıkla doğrayabileceğiniz kaliteli bıçaklar olmalı. Peki, sizce konserve yaparken işinize en çok yarayacak bıçaklar hangileri?
Sonbahara giriş demek, özellikle de her gün evde yemek pişirenler için konserve hazırlıklarına başlamak anlamına geliyor. Konserve hazırlığı aslında her mevsim yapılabilmesine rağmen pek çok kişi, domates ve fasulye gibi yaz mahsullerini yıl boyu tüketebilmek için genellikle sonbahar başlangıcını tercih ediyor. Peki, siz bu yıl nelerin konservesini yapacaksınız? En önemlisi de, konserve hazırlık süreçlerinizi kolaylaştırmak için ihtiyaç duyacağınız gereçlerin yeterli sayıda ve doğru kalitede olduğundan emin misiniz?
Endişe etmeyin; elinizde Pirge’nin keskin mi keskin paslanmaz bıçak çeşitleri varsa, konserve yapımının sizin için sıradan bir yemek hazırlığından farkı kalmayacak!
Konserve Nedir? Nasıl Yapılır?
Konserve, çeşitli sebzelerin doğranarak veya farklı şekillerde tüketime hazır hale getirilerek cam kavanozlarda kaynatıldığı yiyecek stoklama yöntemine deniyor. Besin değerlerinin yüksek oranda korunmasını sağlayan bu yöntemde, gıdalar cam kavanoz içerisinde piştiği ya da çok sıcakken kapatıldığı için içerisinde oksijen barındırmıyor ve dışarıdan hava almıyor. Böylece nem ve olumsuz ortam şartlarından etkilenmeden 2-3 yıla kadar korunabiliyor.
Hangi Yiyeceklerin Konservesi Yapılır?
Evde konserve yapımı denince akla genellikle ilk olarak domates, fasulye, biber, bezelye ve mısır gibi mevsimlik gıdalar, haşlanmış kuru baklagiller ve reçel gibi şekerli yiyecekler geliyor. Ancak bunlar ve bunlara ek olarak aşağıdaki tüm gıdaların konservesi yapılabiliyor:
- Domates
- Biber
- Taze fasulye
- Börülce
- Bezelye
- Mısır
- Nohut
- Barbunya
- Kuru fasulye
- Turp
- Lahana
- Mantar
- Köz patlıcan
- Köz biber
- Turşu çeşitleri
- Reçel türleri
Hatta bunların yanı sıra istenen diğer tüm gıdalar, öyle ki meyveler bile konserve olarak saklanabiliyor. Ayrıca konserveyi doğrudan sebzenin ya da meyvenin kendisinden yapmak yerine pişmiş bir yemeği dahi bu yöntemle saklamanız mümkün.
Evde Konserve Hazırlığı: Hangi Bıçaklar İşinizi Kolaylaştırır?
Evet, bir üst başlığımızın son satırında konserve yönteminin çiğ ve pişmiş tüm gıdalar için kullanılabileceğinden bahsetmiştik. Ancak içinde bulunduğumuz mevsim itibarıyla asıl önemli konumuza dönecek olursak, kışlık konserve hazırlıkları için yaz domatesi başta olmak üzere kapya biber, fasulye, bezelye ve mısır gibi taze gıdaların şimdi tam zamanı!
O halde yine konumuzun odağıyla devam edelim: Domates konservesi, fasulye konservesi, mısır konservesi ve diğer kışlık konserveler için size neler gerekli? Bir düşünün, muhtemelen tüm sebzelerden en az 5 kilogram alıp hepsini özenle doğrayacak veya titizlikle ayıklayacaksınız. Evet; işte bu nedenle cevap kesinlikle “yüksek kaliteli bıçak çeşitleri!” Peki, konserve hazırlıkları için hangi bıçak modellerini tercih edebilirsiniz? İşte yanıtlar:
Sebze bıçağı
- Soyma bıçağı
- Dilimleme bıçağı
- Doğrama bıçağı
- Meyve bıçağı
Her eve lazım:
- Çok amaçlı mutfak bıçağı veya şef bıçağı
Yardımcı gereçler:
- İnce ve geniş dişli el rendesi çeşitleri
Not: El rendelerini domatesli fasulye konserveleri için domates püresini hazırlamak veya domates konservelerinize daha kolay bir şekilde sarımsak eklemek için tercih edebilirsiniz.
Konserve Yapımında Hassas Kesimler: Doğrama Bıçaklarının Rolü
Kış hazırlıkları için domates başta olmak üzere aldığınız neredeyse tüm gıdaları genellikle doğrayarak kavanozlara aktaracaksınız; öyle değil mi? Fasulye, börülce, turp, lahana, mantar, biber, patlıcan… Tüm bu konservelik gıdaların, hele ki miktarlarını da düşündüğümüzde, uzun bir doğrama süreci gerektirdiğini biliyor olmalısınız. E, bunun için de elbette elinizdeki doğrama bıçaklarına çok büyük iş düşüyor.
Doğrama bıçakları esasında daha çok et ürünleri için üretiliyor fakat büyük et parçalarını bile domates dilimler gibi kolayca doğrayabilen bu bıçaklar, sebzelerin de hiç zahmet gerektirmeden ve hızlıca kusursuz parçalara ayrılmasını sağlıyor. Doğrama bıçaklarınızı sadece etler için kullanmak istiyorsanız -ki bu, bıçaklarınızın temel işlevinden hareketle ömrünü uzatmak adına oldukça doğru bir yaklaşım- sebze bıçaklarıyla birlikte hem sebze hem de etler için kullanılabilen dilimleme bıçaklarını tercih edebilirsiniz.
Not: Ayrıca çok amaçlı kullanım için üretilen bir mutfak bıçağı veya bu deneyimi daha da profesyonelleştiren şef bıçağı da gayet yerinde bir tercih olacaktır.
Konserve Hazırlığında Çekirdek ve Kabuk İşlemleri: Tırtıklı Bıçaklar ve Soyma Bıçakları
Sadece doğrama mı? Tabii ki hayır! Kışlık hazırlıklar listesindeki yaz sebzelerinin çekirdekleri ve kabukları da ayrı bir zahmet olabilir. Ancak yeterli bıçak çeşitliliğiyle bu işlemler de kısa sürede, üstelik oldukça keyifli bir şekilde tamamlanabiliyor. Özellikle de soyma bıçakları, yaz sonunda tamamen olgunlaşıp iyice yumuşayan domateslerin kabuklarını ayıklama konusunda soyacaklardan daha iyi iş çıkarıyor. Çünkü soyacak kullanımı, kabukların hızlıca soyulmasını sağlamak yerine domatesin yumuşaklığından dolayı elde ezişmesine yol açabiliyor. İşte soyma bıçaklarının farkı da tam olarak burada ortaya çıkıyor.
“Peki, tırtıklı bıçaklarla ne işim olacak?” mı dediniz? Cevap:
Bu bıçaklarla ne yapılmaz ki? Tırtıklı bıçakları dilerseniz çok yumuşamış domateslerin kabuğunu daha kolay ayırabilmek için, dilerseniz de mısır tanelerini koçanından rahatlıkla sıyırabilmek için kullanabilirsiniz. Bu bıçaklar ayrıca yüzeye kaymadan tutunan tırtıklı yapıları sayesinde meyvelerin de kusursuz bir şekilde soyulmasını veya doğranmasını sağlıyor. Üstelik yuvarlatılmış hafif sivri uçlu olanları, istenmeyen çekirdeklerin de kolaylıkla ayıklanmasına olanak tanıyor. Bu sayede de konserve hazırlık süreçleri hiç olmadığı kadar kolaylaşıyor!
Pirge Bıçakları ile Konserve Yapımı, Artık Çocuk Oyuncağı!
İster kurban eti, ister ramazan tatlısı, ister doğum günü pastası, ister kış için konserve hazırlığı… Hatta profesyonel bir şef veya kendi evinde yaşamaya başlayıp ilk kez mutfağa giren biri olmanız da fark etmez. Pirge, mutfaktaki tüm işleriniz için size zengin bir bıçak çeşitliliği sunuyor. Paslanmaz çelik malzemeleri ve ergonomik yapıları sayesinde tüm Pirge bıçak modelleri, mutfaktaki hünerlerinizi konuşturmak için elinizdeki güç olmaya hazır!