Sahur için hazırlayacağınız menülerde önceliğiniz nedir? Lezzet mi, doyuruculuk mu, yoksa hafiflik mi? Peki ya pratiklik? Elbette sadece birinden birini seçmek zorunda değilsiniz. Sahur için yemek hazırlıklarında tüm isteklerinizi pratiklikten ödün vermeden gerçekleştirmek istiyorsanız, mutfakta bıçak seçiminin önemini de göz ardı etmemelisiniz.
Oruç için niyetlenmeden önce tattığınız her besinin farklı bir lezzeti olduğuna katılıyorsanız, sahur hazırlıkları için de özel teknikler geliştirmiş olmalısınız. Sahur menüleriniz daha besleyici ve daha iştah açıcı olsun istiyorsanız sadece hazırladığınız tarifleri değil, her işleme özel olarak tasarlanmış olan mutfak bıçağıçeşitlerini de özenle seçmelisiniz. Tıpkı Pirge’nin sizler için yaptığı gibi… Elinizin lezzetini artıracak doğru kesim teknikleriyle sahur sofralarınız her zamankinden daha zahmetsiz ve şenlikli olabilir. Hadi, bu ramazan sahur hazırlıklarında mutfaktaki becerilerinizi keskinleştirme zamanı!
1. Lezzetli Sahur Menüleri için Doğru Kesim Teknikleri
Oruçla geçecek bir güne hazırlık için oturulan sahur sofralarının besleyici ve doyurucu olması çok önemli. Bu nedenle sahur rutinleri için özel hazırlıklar yapılması gerekiyor. Lezzetli sahur menüleri için sebzeler ve meyveler doğranıyor. Et ya da tavuklar da işin içine girdiğinde daha besleyici ana yemekler ve çorbalar pişirilebiliyor. Tabii söz konusu sahur olunca hızlı yemek hazırlığı, doğru bıçak seçimine olduğu kadar doğru kesim tekniklerine de hakim olmayı gerektiriyor.
1.1. Mire Poix (Mirpua)
Mire Poix doğrama tekniği, meyve ve sebzelerin iri küpler halinde doğranmasına verilen isim. Küp küp doğramadan farklı olarak bu teknikte küpler biraz daha büyük ve orantısız olabiliyor. Mirpua tekniği özellikle de meyve salatası için en doğru seçim. Aynı şekilde bir parça tavuk göğsünü ve kabak, havuç, soğan gibi sebzeleri de mirpua yöntemiyle büyük küpler şeklinde doğrayıp tavada az zeytinyağı ile kavurabilirsiniz.
1.2. Fine Jülyen
Jülyen tekniği mutfaklarda en çok kullanılan doğrama teknikleri arasında yer alıyor. Fine jülyen de yine jülyen gibi ama sebzeleri daha ince ve uzun şeritler halinde doğramaya deniyor. Sebzelerinizi bu şekilde doğradıktan sonra buharda ya da fırında pişirerek sağlıklı bir sahur yemeği hazırlayabilirsiniz. Zaman kazandıran teknikler arasında gelen fine jülyen tekniğiyle çok lezzetli et ve tavuk sotelerini hiç zahmete girmeden kolayca hazırlamanız mümkün.
1.3. Jardin
Et ve sebze yemekleri, doğru tariflerle yapılırsa hem hafif hem de oldukça besleyici bir sahur yemeği seçeneği olabiliyor. Jardin, sebze ve etlerin brunoaz doğrama tekniğine göre daha iri doğranmasını ifade ediyor. Şef bıçağınızla jardin doğrama tekniğini kullanarak hazırlayacağınız sebzeler, etler ve soğan ile en lezzetli ve sağlıklı sahur yemeklerini kısa sürede zahmetsizce pişirebilirsiniz.
1.4. Peyzan
Peyzan (paysanne) doğrama, sebzelerin 1 ya da 2 santim fakat mutlaka aynı boyda kesilmesine verilen isim. Days (dice) diye de bilinen peyzan doğrama ile sahur menüsü için besleyici sebze çorbaları ve garnitürler hazırlayabilirsiniz. Pirge marka bıçaklar ile peyzan doğrama tekniğini pratik şekilde uygulayabilirsiniz. Bu teknikle doğradığınız meyvelerle salata yapmak, özellikle sahurda sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkıyor.
1.5. Chiffonade
Chiffonade (şifonat) fesleğen, meydanoz ve roka gibi yeşilliklerin ya da ıspanak, pazı gibi yeşil sebzelerin hazırlığında kullanılan bir kesim yöntemi olarak öne çıkıyor. Yeşilliklerden oluşan salatanızı en hızlı ve göze hoş gelecek biçimde hazırlamanın yolu şifonat tekniğinden geçiyor. Uzun süre tokluk hissi veren nohut, fasulye, buğday vb. lifli gıdaları da yeşil tabaklarınıza ekleyerek son derece sağlıklı sahur menüleri hazırlayabilirsiniz.
2. Pirge Bıçaklarıyla Yemek Hazırlamanın Püf Noktaları
Pirge bıçaklar, ramazan ayı boyunca hem sahur hem de iftar vakitlerine kuracağınız özel sofralarda en büyük yardımcınız olmaya hazır. Özellikle de doğru bıçak seçimiyle her yemek, en pratik şekilde ve tam zamanında bir ziyafete dönüşüyor.
2.1. Santoku Bıçağı için Doğru Kullanım Önerileri
Santoku bıçağını sebze ve yeşillikleri hazırlarken doğrama ve soyma işlemleri için kullanmalısınız. Başka kullanımlar bıçağı körelterek ömrünü kısaltabilir. Bıçağın ağırlığı ve boyutunun size uygun olması da gerekiyor. Ayrıca sebze ve yeşillikleri ezmemek, istediğiniz şekilde doğrayabilmek için bıçağınızın keskin olmasına da dikkat etmelisiniz. Santoku bıçağından en iyi verimi almak için gövdesi geniş, bıçak kısmındaki eğimin az olduğu modelleri seçmenizde fayda var.
2.2. Et Bıçağı için Doğru Kullanım Önerileri
Sahur vakitleri için tok tutan menüler hazırlamak herkesin önceliğini oluşturuyor. Böyle olunca et suyuyla yapılmış sebze çorbaları ve haşlama et yemekleri sahur menüleri için öne çıkıyor. Et bıçağını tam verimde kullanabilmek için sapından tam olarak kavramanız gerekiyor. Bunun için et bıçağınız ergonomik bir yapıya sahip olmalı. İyi bir et bıçağı, aynı zamanda güç uygulamanıza gerek kalmayacak bir ağırlıkta tasarlanmış olmalı. İşte bu nedenle, et bıçağı seçiminde bu ve çok daha fazlası için Pirge’ye güvenebilirsiniz!
2.3. Peynir Bıçağı için Doğru Kullanım Önerileri
Her peynir cinsi için özel tasarlanmış bıçak modelleri mevcut. Peynir türlerine en uygun bıçağı seçmek düzgün bir kesim yapabilmek için çok önemli. Peynir bıçakları ince yapılı, keskin bir gövde ve ergonomik bir sap ile tasarlanıyor. Bu bıçakların uçları diğer bıçaklara göre daha geniş oluyor. En ideal şekil için peynirleri yukarıdan aşağıya bilek hareketiyle ve az bir kuvvet uygulayarak kesmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
2.4. Ekmek Bıçağı için Doğru Kullanım Önerileri
Ekmek bıçağı tırtıklı keskin yüzüyle ekmeklerin kırıntı olmadan ve parçalanmadan kesilmesine imkan sunuyor. Ekmeğinizi keserken bıçağa fazla baskı yapmamanız, keskin tarafını fazla bastırmamanız gerekiyor. Ekmek bıçağının sapı elinize tam oturmalı ve orta seviyede güç uygulayarak net hareketlerle ekmeğinizi dilimlemelisiniz.
Sahur için Hızlı ve Kolay Yemek Fikirleri
Sahurluk yemek tariflerinin üstesinden kolaylıkla gelebilmek için bıçaklarınız hazır. Peki ya hazırlayacağınız yemeklere karar verebildiniz mi? İşte Pirge’den sahurunuz için menü önerisi!
- Tavuk sulu şehriye çorbası: Sahur için çok ideal bir başlangıç olan bu pratik çorbayı, önceden haşladığınız tavuğun suyunu ve parçalarını kullanarak yapabilirsiniz. Tavuk günlük protein ihtiyacı için uygun bir seçenek olurken, şehriye de karbonhidrat ihtiyacınız için iyi bir çözüm. Bu çorbanın besleyiciliğini daha da artırmak için içerisine havuç ve maydanoz gibi eklemeler de yapabilirsiniz.
- Peynirli ve patatesli gözleme: Sahurda hem tok tutacak hem de lezzetiyle sizi mutlu edecek bir tarif arıyorsanız peynirli ve patatesli gözleme de tam size göre. Hazır yufkayla yapabileceğiniz gözlemeler için patatesleri haşlamanız ve istediğiniz çeşit peynirlerle karıştırmanız yeterli. Dörde böldüğünüz yufkaları iç harçla doldurup arkalı önlü kızarttıktan sonra gözlemeleriniz afiyetle yenmeye hazır.
- Fırında sebzeli mücver: Kabak, havuç ve patatesi rendeleyip suyunu sıkın. Yumurta, un, kabartma tozu ve tuz eklediğiniz karışımdan birer kaşık alıp tepsiye dizin. Çok az zeytinyağıyla fırında 20 dakika kadar pişen mücverleriniz, lezzetinin yanında hem sağlıklı hem de gün boyu aç kalmanızı önleyecek kadar doyurucu!
- Mantarlı ve kapya biberli omlet: Mantarlı ve kapya biberli omletin yanına kızarmış ekmek ve taze demlenmiş çay çok yakışıyor. Yumurta, mantar ve kapya biber zaten ayrı ayrı leziz ve besleyici. Hepsi bir araya geldiğinde ise bu üçlü, tam bir lezzet ve sağlık bombasına dönüşüyor. Mantarları ve kapya biberleri küçük küçük doğrayıp tavada pişirin. Dört yumurtayı çırpıp üzerine döktükten sonra omletin pişmesini bekleyin. İşte bu kadar!
Sahur sofraları lezzetle geçen dakikaların yanı sıra zamanla da yarışmak anlamına geliyor. Pirge, en ayrıntılı yemekleri bile kısa zamanda hazırlayabilmeniz için tüm bıçak çeşitlerini birinci sınıf kalite farkıyla sizlere sunuyor. Hadi, Pirge’nin zengin bıçak kataloğundan ihtiyacınız olan bıçak setlerini sepetinize ekleyin; sahur sofralarına el lezzetinizin imzasını atın!