Kurban Bayramında Sofrayı Paylaşın!
Hasretleri bitiren, küsleri barıştıran, aile boyu anlatılagelen hikayelerde en neşeli anıların birikmesine vesile olan kutlu bayramlar her anıyla büyüleyici! İyiliğe adanmış nimetleri adaletle ve cömertlikle paylaştırması yönünden Kurban Bayramı, toplumsal dayanışma ruhunu besleme noktasında ayrı bir öneme sahip. Bayramda eş-dost toplanıp sofrayı paylaşmak ise hem mideleri hem de bu ruhu doygunluğa ulaştırmanın en keyifli yolu!
Kurban Bayramı dini vecibeleri yerine getirmenin huzuruna, kavuşmanın mutluluğuna ve sofrayı paylaşmanın keyfine varılan en kutlu zaman dilimlerinden biri. Sofranın damakları, sofrayı paylaşmanın ise ruhu şenlendirdiği Kurban Bayramı mutluluk ve bereket demek! Yeni ve ütülü kıyafetler, hoş kokulu kolonyalar, çıtır baklavalar, çocuk seslerinin dost seslerine karıştığı neşeli bir atmosfer, en önemlisi de bahşedilen rızkı toplum içerisinde adilce bölüştürmek için paylaşılan etler… Bu bayramın en özel anlarından biri de hiç kuşkusuz, herkesin sofrada buluştuğu o kıymetli zaman dilimleri!
1. Bayramda Sofrayı Paylaşmanın Anlamı ve Önemi
Kurban Bayramını her yıl mutluluk şölenine dönüştüren temel etken nedir derseniz, hemen herkes bunu doğrudan “paylaşmak” olarak yanıtlayacaktır. Çünkü birliktelik ve kucaklaşmak her ne kadar önemli olsa da Kurban Bayramının ruhu asıl paylaşmakta saklı! Özellikle maddi imkansızlıklardan ötürü et bulunmayan sofraları et ile buluşturmak, her evin ocağının kaynamasına vesile olmak, yediden 70’e herkesin yüzünü güldürmek Kurban Bayramını toplumsal bir kaynaşmaya dönüştürüyor. Tabii bu kaynaşma, kurban dağıtımı ve şekerleme kâseleri ile başlayıp geniş bir sofrayı paylaşmakla devam ediyor.
2. Sofrayı Paylaşarak Sevdiklerinizle Anılar Oluşturun
Sofrayı paylaşmak her dinin övdüğü ve kutsal saydığı bir eylem! Nitekim en hoş sohbetler geniş bir kalabalıkla sofrayı paylaşınca gerçekleşiyor. Lezzetli yemeklerin tadı da esas sofrayı paylaşınca çıkıyor. Miniklerin cıvıl cıvıl sesleri, büyüklerin nasihatleri, hanımların maharetleri sofrayı paylaştıkça daha da anlam kazanıyor. Çocukluğunuza doğru yolculuğa çıktığınızda sizin de unutamadığınız tüm anılar muhtemelen bu kalabalık sofralara dair. Çünkü Kurban Bayramı sofralarında tabaklara dolan sadece özel lezzetler değil; sevgi, huzur, mutluluk ve vefa da sofralardaki yerini alıyor!
3. Kurban Bayramı Sofralarını Sevdiklerinizle Paylaşmanın Keyfini Çıkartacak Tarifler
Belki hiç tanımadığınız bir Tanrı misafirini ağırlayacaksınız, belki uzun zamandır görmediğiniz bir dostunuzu başköşeye oturtacaksınız. Misafirleriniz kim olursa olsun, özenli sofralar hazırlamanın keyfi Kurban Bayramında bir başka. Bilindiği üzere Kurban Bayramı yemekleri genellikle et ağırlıklı lezzetler oluyor. Tabii bunlara birbirinden nefis çorbalar ve salatalar da eşlik ediyor. Sonunda ise bayram tatlılarını unutmamak gerek. Sofrayı paylaşmak için can attığınız bu güzel bayramda şen şakrak hazırlayabileceğiniz birkaç tarifle karşınızdayız!
3.1. Kavurma
O meşhur şarkıdaki gibi “Hemşehrim memleket nere?” deseniz muhtemelen kavurma size “Bu dünya benim memleket.” diyecek! Tüm dünyaya mal olmuş, her coğrafyada farklı bir şekilde hazırlanan bu lezzet, Kurban Bayramının olmazsa olmazı. Bu sebeple listeye kavurmadan başladık.
Kavurma Malzemeleri:
- 1 kilo kırmızı et
- 250 gram iç yağ
- Tuz
Kavurma Yapılışı:
- Kurban etini bir müddet dinlendirdikten sonra üzerindeki yağ ve sinirleri sıyırma bıçağı ile temizleyin.
- Ardından yağsız ve sinirsiz etleri et doğrama bıçağı yardımıyla lokmalık olacak şekilde doğrayın.
- Etleri bir tencereye alarak üzerine su ekleyin ve pişirmeye başlayın. Bu aşamada etler kaynarken üzerinde biriken köpüğü bir kaşık yardımıyla alın.
- Diğer taraftan iç yağları başka bir tencerede eritin. Ardından kıkırdakları kevgirle ayırın.
- Etler suyunu çekince iç yağını üzerine dökün ve tuzunu atın. Afiyet olsun!
3.2. Nohutlu Mantı Çorbası
Bayram sofralarının özel olduğu daha ilk ikramdan anlaşılmalı. İşte Adana-Mersin yöresine ait nohutlu mantı çorbası, namıdiğer yüksük çorbası tam da böyle bir tarif! Bayılarak tükettiğimiz mantının bir de lezzetli bir çorbada yer aldığını düşünün. İştah kabartan bayram sofranıza çok yakışacak!
Nohutlu Mantı Çorbası Malzemeleri:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 2 diş dövülmüş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı toz kırmızıbiber
- 6 su bardağı sıcak su
Mantı Hamuru için:
- 3,5 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay kaşığı tuz
Nohutlu Mantı Çorbası Yapılışı:
- Çorbanın yapılışına kurban etlerini kıyma makinesinden geçirerek başlamalısınız. Mantının içine konacak bu etler ideal ölçüde kıyılmış olmalı. Bunun için makinenize yeni bir kıyma makinesi bıçağı alabilirsiniz.
- Kıymanız hazır olunca içine bir baş soğan, tuz ve karabiber ekleyerek bir harç oluşturun.
- Mantı hamurunu tüm malzemeleri karıştırarak yoğurun, açın ve minik kareler halinde kesin. Ortasına bir çimdik harç ekleyip kapatın.
- Başka bir tencerede nohutlarınızı haşlayın.
- Nohutlar haşlanınca derin bir kaba alarak tencerenize yağ ve salça ekleyin.
- Salça iyice kavrulunca suya nohutları ilave edin ve beş dakika kaynatın.
- Son aşamada iki bardak mantıyı, baharatları ve sarımsağı ilave edin.
- Mantılar pişince ocağı kapatın ve zevkle servis edin!
3.3. Dolanger
Burma baklava olarak da adlandırılan dolanger tatlısı Elazığ yöresinden Anadolu sofralarına yayılan bir lezzet. Hem pratik hem de hafif olması sebebiyle bu tarif et yoğunluklu Kurban Bayramı sofralarına çok yakışıyor. Üstelik bayram yemeğinin ardından ikram edeceğiniz bu çıtır çıtır tatlıyı hazırlamak sadece birkaç dakikanızı alacak!
Dolanger Malzemeleri:
- 10-12 yaprak baklavalık yufka
- 200 gram tereyağı
- 1 kâse dövülmüş ceviz
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Dolanger Yapılışı:
- Dolangerin şerbeti için şekeri ve suyu koyulaşana kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin.
- Geniş bir tavada tereyağı ile cevizleri kavurun.
- Ardından baklavalık yufkaları tezgâha serin ve her noktasına eşit şekilde cevizli harcı yayın.
- Olabildiğince ince bir oklavanın etrafına cevizli yufkanızı sarın. Sarma işleminin ardından sağ ve sol yandan sıkıştırarak büzüştürün.
- Oklavayı yavaşça çekerek büzülmüş yufkanızı tepsiye yerleştirin. Yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
- 180 derecede üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığı geçene kadar yaklaşık 10 dakika bekletin.
- Daha sonra tatlınızı börek bıçağı kullanarak dilimleyin ve ılıyan şerbeti üzerine gezdirin. Tatlınız şerbeti çekince bayram tariflerinin birini daha hazırlamış olacaksınız. Ancak doğrusu, sofrayı paylaşmanın tadı hiçbir tatlıda yok. Afiyetle…
Belki klişe olacak ama sevgi de huzur da paylaştıkça çoğalıyor. Sofrayı paylaşırken etleri ve tatlıları da kolaylıkla pay etmek için ise Pirge Titan East Bıçak Serisi şimdiden yardımınıza hazır! Kurban Bayramında paylaştırma işinin zor kısmını halledip keyfini daha çok çıkarmak için Pirge Titan East bıçak serisine güvenebilirsiniz!