Et, Türk mutfağı tariflerinde kendisine bir şekilde yer bulmayı başarıyor. İster kuşbaşı ister kıyma şeklinde olsun, et ile yapılan yemeklerin tadı bir başka oluyor. Özellikle de Kurban Bayramı’nda bolca misafir ağırlayacaklar için etli yemek tariflerinin inceliklerini bilmek daha da önem kazanıyor.
Kurban Bayramı’nda, binbir çeşit yemek ile özene bezene hazırlanmış sofralarda ailemiz ve sevdiklerimizle buluşmanın keyfi paha biçilemez. Bu sofraların yıldızı ise tabii ki nefis mi nefis et yemekleri oluyor. Kurban Bayramı’nda sofra hazırlıkları için etlerin kesilmesi, yağ ve sinirlerinden ayrılması, doğranması ve dilimlenmesi gibi aşamalarda bazı püf noktaları bilmek deyim yerindeyse hayat kurtarıyor. Doğru bıçak seçimi ve en ideal kesim teknikleriyle, Kurban Bayramı hazırlıkları büyük bir iş olmaktan çıkıp keyfe dönüşüyor. Hadi, Kurban Bayramı’nda konuklarınıza unutulmaz tatlar sunmak için et kesiminin püf noktalarına bir de Pirge rehberliğinde göz atın!
1. Doğru Bıçak Seçimi: Et Tipine Göre Bıçaklar
En güzel et yemeklerini hazırlamanın hem pratik hem de ustalıklı bir sırrı bulunuyor. O da doğru et bıçağı seçimi! Etlerinizi kendi beğeninize göre, bir kasap kadar profesyonel biçimde hazırlamanın yolu profesyonel et bıçaklarından geçiyor. Et bıçakları, etin türüne ve kullanım amacına göre farklı formlarda üretiliyor. Yani doğru bıçak seçimi yapabilmek için kullanılacak etin yapısı büyük önem taşıyor. Et tipine göre bıçak seçenekleri arasında, hazırlık aşamasında ya da sofrada kullanma üzere steak bıçağı, et sıyırma bıçağı ve kasap bıçağı gibi çeşitler yer alıyor.
1.1. Et Yemenin Gerçek Keyfine Varmak için: Steak Bıçağı
Sivri uçlu ve ince kenarlı olan steak bıçakları çok keskin yapılarıyla dikkat çekiyor. Dişli ağzı ise biftek gibi yumuşak etlerin dağılmadan kolayca kesilmesini sağlıyor. Steak bıçakları ile tabağınızdaki pişmiş etleri rahatlıkla doğrayabilir, dilimleyebilir; hatta sinirlerini ve yağlarını da kolayca ayırabilirsiniz.
1.2 Evde Profesyonel Yardımcınız: Kasap Bıçağı
Kasap bıçağı, kolay ve güvenli kullanım olanağı sunuyor ve ultra keskin yapısıyla mutfaklarda her türlü et hazırlığına profesyonel bir dokunuş yapıyor. Kasap bıçaklarının ucunda kesimi kolaylaştıran ve de daha az efor harcamayı sağlayan bir eğim bulunuyor. En iyi kasap bıçakları, bu nedenle direkt kurban bıçağı olarak da adlandırılmayı kesinlikle hak ediyor.
1.3 Zor İşlere Kolay Çözümler: Yüzme Bıçağı
Kurban Bayramı’nda ihtiyaç duyulabilecek en önemli bıçaklardan bir diğeri olan yüzme bıçağı, etin deriden ayrılma işlemlerinde kullanılıyor. Deri yüzme bıçağı, geniş ağızlı ve keskin bir metal uca sahip oluyor. Sap kısmı da ele oturan kaymaz malzemeden yapılıyor. En iyi kasap bıçaklarını set olarak bir araya getirmek istiyorsanız kesim işlemini tamamlamak için mutlaka deri yüzme bıçağını da edinmeniz gerekiyor.
1.4 Kusursuz Etlerin Sırrı: Sıyırma Bıçağı
Sıyırma bıçakları ette bulunan yağ, sinir ve kemikleri temizlemek için büyük bir kolaylık sağlıyor. Bu bıçaklar sayesinde kurbanın kol ve bacak bölümlerinden dahi löp et denilen lezzetli lokmalık parçalar kolayca çıkarılabiliyor. Tabii bunun için sıyırma bıçağının ergonomik özelliklerinin de çok iyi düşünülmüş olması gerekiyor. Doğru ergonomik özelliklere sahip olan sıyırma bıçakları, et temizleme işleminin çok daha kısa sürede tamamlanmasına olanak tanıyor.
1.5 Farkınızı Gösterin: Japon Bıçağı
Japon bıçakları Gyuto, Santoku, Bunka, Yanagiba gibi isimlerle anılan farklı modellerde karşımıza çıkıyor. Genel bir adlandırmayla direkt “şef bıçağı” da denilen Gyuta bıçakları, sıklıkla sığır eti kesiminde tercih ediliyor. Çok amaçlı kullanılabilen yapısıyla dikkat çeken Santoku bıçakları da aynı şekilde hem et hem de balık ve sebzelerin hazırlanma sürecini fazlasıyla pratikleştiriyor. Bunka bıçakları ise daha hassas kesim teknikleri için özel olarak tasarlanmış ince uç yapısıyla dikkat çekiyor.
2. Temizlik ve Bakım: Et Bıçaklarının Bakımı
Et bıçaklarının ilk günkü performansını uzun yıllar boyunca sergileyebilmesi için özenli bir temizlik ve bakım rutini uygulamak gerekiyor. Et bıçakları için en doğru bakım önerileri ise şu şekilde sıralanıyor:
- İlk kez et bıçağı aldığınızda kullanmadan önce ılık su ve sabunla temizlemeli, ardından yumuşak bir bezle kurutmalısınız.
- Bıçaklarınızı bulaşık makinesi yerine elde yıkamanız kullanım ömrünü uzatmak açısından çok önemli. Özellikle bıçak sapları aşırı sıcak su ve deterjan nedeniyle kolayca yıpranabiliyor.
- Bıçaklarınızı korozyondan koruyabilmek adına daima nemli ortamlardan uzakta tutmanız gerekiyor.
- Bıçakları kullandıktan sonra temizliğini bekletmeden yapmalısınız. Et bıçaklarının üzerinde uzun süre kalan kirler çelikle reaksiyona girerek yüzeysel yıpranmalara neden olabilir.
- Et bıçaklarının en önemli özelliği olan keskinliklerini uzun süre koruması için düzenli aralıklarla bileme işlemini yapmalısınız. Bunun için profesyonel olarak tasarlanan bıçak bileyici ve masatlar arasından birini satın alabilirsiniz.
3. Kesim Teknikleri: Etin Yapısına Saygı
En doğru et kesim işlemi için sadece o işleme özel olarak üretilmiş et bıçağına sahip olmak yeterli değil, etin yapısına en uygun kesim tekniğini de bilmek gerekiyor. Etin tadını, dokusunu ve görüntüsünü bozmamak için bilmeniz gereken kesim tekniklerinin başlıcaları şunlar:
- Kuşbaşı (Mirepoix): Etlerin küçük parçalar halinde kesilmesi anlamına geliyor. Küçük boyutlu olması nedeniyle etlerin daha kolay pişmesini sağlayan kuşbaşı doğrama, mutfaklarda en yaygın kullanılan kesim teknikleri arasında yer alıyor.
- Fileto: Bu teknik, eti kemiklerinden ayırıp pürüzsüz bir et dilimi hazırlamak için kullanılıyor. Fileto kesim çoğunlukla steak ya da rosto tarifleri için tercih ediliyor. Genellikle ince dilimler halinde tercih edilen filetoyu en iyi şekilde hazırlamak için özel üretirmiş fileto bıçaklarını kullanmak gerekiyor.
- Jülyen: Jülyen doğrama, yine kemiklerinden ayrılmış etlerin ince ve uzun şeritler halinde kesilmesi anlamına geliyor. Salatalar için julyen doğranmış kırmızı et ya da tavuklar hem doyurucu hem de görsel açıdan tatmin edici bir sonuç veriyor. Ayrıca fajita hazırlamada da jülyen kesim tekniğine başvuruluyor.
4. Et Kesiminde Güvenlik Önlemleri
Et kesiminin sebze ya da yeşilliklere kıyasla daha fazla efor ve dikkat isteyen bir iş olduğu malum. Etlerinizi pişirmeye hazır hale getirirken mutlaka bir dizi güvenlik önlemi almanız gerekiyor. Bu güvenlik önlemlerinin başında ise şunlar geliyor:
- Düz ve sağlam zemin: Et bıçağını kullandığınız zeminin ve kesme tahtasının engebesiz ve sağlam olması geliyor. Aksi takdirde zemin hareket edebilir ve bıçak elinizden kayarak istenmeyen kazalara sebep olabilir.
- Koruyucu malzemeler: Et bıçakları, kullanım amacı itibarıyla ekstra keskinleştirilmiş olduğundan daha büyük tehlike potansiyeli taşıyor. Kazaları önlemek için çelik eldiven ve parmak koruyucu aparat gibi güvenlik malzemelerini baştan temin etmekte fayda bulunuyor.
- Uygun bıçak seçimi: Etin yapısına ve kesim tekniğine göre en uygun bıçağı seçmek, kesim işlemini çok daha pratik hale getireceği gibi elin ve bileklerin daha az yorulmasını da sağlıyor. Bu da fazla güç uygulamaktan ve yorulmaktan kaynaklanabilecek kazaların önüne geçiyor.
- Bıçak kalitesi: Kullanacağınız bıçakların yüksek kaliteli çelik malzemeden üretilmiş olması, başlı başına doğru bir seçim yapıldığına işaret ediyor. Ayrıca bıçağınızı düzenli olarak bileylediğiniz müddetçe kaliteli bıçakların keskinliği de daima aynı kalıyor. Bu da et kesimini kör bıçak kaynaklı olası kazalar yaşamadan kolaylıkla halletmeyi sağlıyor.
Kurban Bayramı hazırlıklarına başlamadan önce siz de mutlaka Pirge ürünlerine göz atmalısınız! Pirge et bıçakları ile bu yılki ve bundan sonraki tüm Kurban Bayramlarında et kesim işlemlerini çok daha kısa zamanda halledebilir, böylece sevdiklerinize daha çok vakit ayırabilirsiniz.